Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Η Πόλη ανάποδα-Δύναμη ανατροπής: Κοινή εκλογική διακήρυξη


Κοινή εκλογική διακήρυξη
Η Πόλη ανάποδα-Δύναμη ανατροπής
Εδώ και δέκα χρόνια, δίνουμε κοινούς αγώνες ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τους πλειστηριασμούς, ενάντια στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή όποιας άλλης αστικής δύναμης υποστηρίζει την ίδια πολιτική.
Υπερασπιζόμαστε τον κόσμο της εργασίας και τη νεολαία, στεκόμαστε δίπλα στους εργατικούς αγώνες για αυξήσεις, συνδικαλιστικές ελευθερίες, μόνιμη και σταθερή εργασία, κοινωνική ασφάλιση. Από τη Χαλκιδική ως την Ήπειρο, αντιστεκόμαστε με συνέπεια στις εξορύξεις και την κλιματική αλλαγή, την περιβαλλοντική λεηλασία, την εκποίηση των κοινών αγαθών. Αγωνιζόμαστε για ένα παραγωγικό μετασχηματισμό, βασισμένο στην κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη, σε ρήξη με την κυριαρχία του κεφαλαίου και την καταστροφική στρατηγική του για να φορτώσει τα βάρη της κρίσης στην κοινωνική πλειοψηφία. Υποστηρίζουμε ότι η διαγραφή του χρέους, η συνακόλουθη ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τελικά η αποδέσμευση και η έξοδος από μια διεθνιστική σκοπιά, αποτελούν κομβικές στιγμές στον αγώνα για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και την κοινωνική αλλαγή.
Παλεύουμε ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τις επεμβάσεις. Διεκδικούμε την έξοδο της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ, την εκδίωξη των νατοϊκών βάσεων και στρατηγείων από τη Θεσσαλονίκη και την υπόλοιπη χώρα. Αντιστεκόμαστε στην ευρωνατοϊκή ολοκλήρωση των Βαλκανίων που είναι το κύριο περιεχόμενο της Συμφωνίας των Πρεσπών,  και στην πολιτική της ελληνικής αστικής τάξης, η οποία, με τις πλάτες των ΗΠΑ, επιδιώκει να αναβαθμίσει τη θέση της στην περιοχή. Από τη σκοπιά αυτή, είμαστε ενάντια στις επιβουλές των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, οι οποίοι εκβιάζουν ολόκληρους λαούς, επιβάλλοντας ονόματα και συντάγματα, με βάση τα δικά τους συμφέροντα.
Ταυτόχρονα, τα δύο τελευταία χρόνια δώσαμε από κοινού τη μάχη ενάντια στον εθνικισμό, το ρατσισμό, την ακροδεξιά και τις φασιστικές συμμορίες. Σταθήκαμε απέναντι στα εθνικιστικά συλλαλητήρια και υποστηρίξαμε με θάρρος ότι η Μακεδονία δεν είναι «μια και ελληνική» και συνεπώς οι λαοί της περιοχής της έχουν το δικαίωμα χρήσης του ονόματος χωρίς κανένας να μπορεί να επιβάλλει την αποκλειστικότητα. Στον αντίποδα των ιμπεριαλιστικών και εθνικιστικών διαμαχών, αναδεικνύουμε τα κοινά συμφέροντα, τα κοινά προβλήματα, τις κοινές ανάγκες και τις κοινές ελπίδες που έχουν οι φτωχοί κι οι εργαζόμενοι από όλες τις πλευρές των συνόρων.
Στεκόμαστε με συνέπεια στο πλευρό των προσφύγων, των μεταναστών/τριών, των αποκλεισμένων. Διεκδικούμε ασφαλή διέλευση, αξιοπρεπή στέγαση, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και άσυλο για τους πρόσφυγες, νομιμοποίηση και ισότητα για τους μετανάστες. Ανοίγουμε δρόμους έμπρακτης αλληλεγγύης μέσα από τα συνδικάτα, τα στέκια, τις γειτονιές. Παλεύουμε για τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας, ενάντια στο σεξισμό και τις διακρίσεις με βάση το φύλο και το σεξουαλικό προσανατολισμό.
Σήμερα, και μπροστά στις Δημοτικές Εκλογές, αναγνωρίζουμε ότι το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι νόμοι Κλεισθένης Ι και Καλλικράτης, οι κανόνες που επιβάλλει η Ε.Ε. μέσα από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα τύπου ΕΣΠΑ και οι μνημονιακές περικοπές των κρατικών πόρων, έχουν υποτάξει τη λειτουργία των Δήμων στους νόμους της αγοράς και τους έχουν μετατρέψει σε έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό επιβολής της κυρίαρχης κρατικής πολιτικής, χωρίς ουσιαστική δημοκρατική συμμετοχή, χωρίς υλικά μέσα και νομικές δυνατότητες υλοποίησης εναλλακτικών πολιτικών.
Για αυτό και η υπεράσπιση της δημοκρατίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, επιβάλλει σήμερα την πάλη για την κατάργηση των νόμων  Κλεισθένης Ι και Καλλικράτης, την πολιτική ανυπακοής και απειθαρχίας στο πλαίσιο που ορίζουν για τον προϋπολογισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες, τις εργασιακές σχέσεις, την ιδιωτικοποίηση και ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των Δήμων.
Σε αυτό το πλαίσιο, παρεμβαίνουμε στις Δημοτικές Εκλογές, διεκδικώντας την πόλη μας από τα συμφέροντα που λυμαίνονται τις υποδομές, το δημόσιο και φυσικό πλούτο, τους δρόμους και τις πλατείες. Υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία των λαϊκών συνελεύσεων, της απλής και ανόθευτης αναλογικής και τη λειτουργία σε αυτά τα πλαίσια της κοινής εκλογικής μας προσπάθειας, με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της συλλογικότητας, της εναλλαγής στις αιρετές θέσεις.
Τηρώντας όλα τα παραπάνω, δεσμευόμαστε δημόσια ότι στο β’ γύρο δε θα υποστηρίξουμε κανένα από τα ψηφοδέλτια που προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ ή την κεντροαριστερά κι έχουν διαχειριστικές, μνημονιακές, φιλοΕΕ θέσεις και υποστηρίζουν τη λειτουργία των Δήμων στο πλαίσιο των Κλεισθένη-Καλλικράτη. Ούτε θα υπάρξει συμμετοχή στη μόνιμη ή περιστασιακή πλειοψηφία γύρω από μια νέα δημοτική αρχή με τέτοιες θέσεις.
Στον αντίποδα αυτής της λογικής διαχείρισης και συνδιαλλαγής, μέσα από τη δράση και το λόγο μας, συνδιαμορφώνουμε μαζί με τα κινήματα της πόλης, ένα μάχιμο πρόγραμμα πάλης, στη βάση των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων, με αφετηρία τα παρακάτω σημεία.

  1. Δουλειά για όλους, δουλειά με δικαιώματα. Αυξήσεις στο ύψος των αναγκών σε μισθούς, συντάξεις, επίδομα ανεργίας. Όχι στην ελαστική, μαύρη και απλήρωτη εργασία. Δημιουργία ποιοτικών θέσεων εργασίας με δημόσιες επενδύσεις και έμπρακτη ενίσχυση των συνεργατικών εγχειρημάτων από τον Δήμο (παραχώρηση χώρου, μείωση τελών, απορρόφηση προϊόντων). Σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στον Δήμο, διαφύλαξη της Κυριακάτικης αργίας, βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλες τις εργατικές οικογένειες. Απαλλαγή των ανέργων από τα δημοτικά τέλη. Στηρίζουμε το συλλογικό αγώνα των εργαζομένων για τα δικαιώματά τους μέσα από τα σωματεία και το εργατικό κίνημα.
  2. Δικαίωμα στη στέγη. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, κατάργηση των ηλεκτρονικών. Διαγραφή χρεών των ανέργων και των φτωχών καθώς και κάθε επιβάρυνσης, ακατάσχετο της λαϊκής κατοικίας. Έλεγχος των ενοικίων, αξιοποίηση των άδειων κτιρίων, περιορισμός της κερδοσκοπικής βραχυχρόνιας μίσθωσης. Να σταματήσουν όλες οι διώξεις των αγωνιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς. Κανένας χωρίς σπίτι, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό.
  3. Δημόσια, φθηνά, ποιοτικά μέσα μεταφοράς. Αύξηση των λεωφορείων και των δρομολογίων, αποκλειστικές λεωφορειολωρίδες και ποδηλατόδρομοι. Δωρεάν μετακίνηση για ανέργους, χαμηλόμισθους (στο δρόμο για τη δουλειά), φοιτητές/τριες, συνταξιούχους. Αποκλειστικά δημόσιος φορέας συγκοινωνιών. Λειτουργία του υπό καθεστώς κοινωνικού ελέγχου.
  4. Καμία ιδιωτικοποίηση δημόσιων χώρων, υποδομών και αγαθών. Κατάργηση του «Υπερταμείου». Επιστροφή του λιμανιού, της Στοάς Μοδιάνο, του αεροδρομίου σε δημόσια ιδιοκτησία και αξιοποίηση τους για τις κοινωνικές ανάγκες. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Νέας Παραλίας, όχι στην πώληση της ΕΥΑΘ.
  5. Προστασία και αύξηση των ελεύθερων & πράσινων χώρων της πόλης. Περιορισμός της ανοικοδόμησης στους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους. Απόδοση των πρώην και νυν στρατοπέδων στους πολίτες.. Έλεγχος των τραπεζοκαθισμάτων και των άλλων εμπορικών χρήσεων. Καθολική προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ. Δραστική αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μέτρα ενάντια στην ασυδοσία των βιομηχανιών. Όχι στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική.
  6. Περιβαλλοντικά δίκαιη διαχείριση απορριμμάτων. Περιορισμός της παραγωγής και χρήσης συσκευασιών μιας χρήσης. Καμία σκέψη για εργοστάσιο καύσης απορριμμάτων. Συμμετοχική ανακύκλωση με διαχωρισμό στην πηγή. Δημόσια διαχείριση της συγκομιδής και της απόθεσης, με σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.
  7. Θεσσαλονίκη λιμάνι των λαών. Πόλη ελεύθερη από τις στρατιές των δολοφόνων. Απομάκρυνση του ΝΑΤΟϊκού στρατηγείου. Καμία εγκατάσταση νατοϊκής ή άλλης βάσης, καμία παραχώρηση χώρων και υποδομών της πόλης στους ιμπεριαλιστικούς στρατούς.
  8. Καμία ανοχή στο φασισμό, το ρατσισμό, το σεξισμό, τον εθνικισμό. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αδελφοσύνη με τους γειτονικούς λαούς. Όχι στις διακρίσεις με βάση το φύλο ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Υλική και ηθική υποστήριξη των θυμάτων της έμφυλης βίας. Υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Όχι στην αστυνομοκρατία, την κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό.
  9. Πολιτισμός για τους πολλούς. Ενίσχυση της πολιτιστικής παραγωγής. Ανάδειξη του λαϊκού πολιτισμού. Παραχώρηση χώρων και υποδομών σε καλλιτεχνικά εργαστήρια, δωρεάν παρακολούθηση θεάτρων, συναυλιών και προβολών για μαθητές/τριες, άνεργους/ες και άλλους, με κάλυψη του εισιτηρίου από το Δήμο. Ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, των κοινωνικών αγώνων της πόλης (Μάης του 1936, Απελευθέρωση από τον ΕΛΑΣ κ.ά.) και των πρωταγωνιστών στον ονοματοδοσία των δρόμων και τα μνημεία. Να φύγουν τα ονόματα των δοσίλογων και των τυράννων του λαού από τους δρόμους της πόλης.
  10. Δημόσιος έλεγχος και λαϊκή συμμετοχή. Πραγματική εμπλοκή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στην πόλη στο σχεδιασμό και τον έλεγχο του προϋπολογισμού. Ενθάρρυνση τοπικών πρωτοβουλιών - συνελεύσεων κατοίκων, διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού.

Η Πόλη ανάποδα-Δύναμη ανατροπής σας απευθύνει αυτό το κάλεσμα για συσπείρωση και αγώνα. Για ένα δυνατό κίνημα της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας που θα μπορεί να επιβάλλει την ανατροπή της πολιτικής που κυριαρχεί και τσακίζει τις ζωές μας. Για μια Αριστερά που στηρίξει αποφασιστικά αυτόν τον αγώνα.
Στο Δήμο Θεσσαλονίκης ψηφίζουμε Πόλη ανάποδα-Δύναμη ανατροπής





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου