Παρασκευή 17 Απριλίου 2020

Επερώτηση της Ανταρσίας στην Κ. Μακεδονία σχετικά με τις συνθήκες εργασίας και τα μέτρα προστασίας εργαζομένων λόγω κορονοϊού

Επερώτηση κατέθεσε η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά σχετικά με τις συνθήκες και τα μέτρα προστασίας εργαζομένων σε χώρους εργασίας λόγω κορονοϊού. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχει γνωστό αν πάρθηκαν μέτρα και ποια είναι αυτά στην επιχείρηση όπου δούλευε ο 52χρονος εργάτης που έχασε τη ζωή από κορονοϊό στις 2/4. Πολύ περισσότερο όταν η εργοδοσία είχε αδρανήσει πλήρως όταν εμφανίστηκε κρούσμα ανάμεσα στους εργαζόμενους.

Το πλήρες κείμενο της επερώτησης είναι το εξής: 

Η είδηση του θανάτου 52χρονου εργάτη που εργαζόταν σε χημική βιομηχανία στη Σίνδο στις 2/4 αποκάλυψε τους κινδύνους που διατρέχουν δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που συνεχίζουν να εργάζονται καθημερινά. Υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες σε όλη την Ελλάδα για τα ελλιπή μέτρα προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους σε βιομηχανικές μονάδες, εργοτάξια, αλλά και σε μεγάλους εργασιακούς χώρους που συνωστίζεται μεγάλος αριθμός εργαζομένων (π.χ τηλεπικοινωνίες, call centers, αποθήκες κ.α.). Παράλληλα οι εργαζόμενοι αυτοί καθημερινά αναγκάζονται να χρησιμοποιούν μέσα μεταφοράς, όπου επίσης παρατηρείται συνωστισμός.
Διεθνώς, είναι τραγικό το παράδειγμα της Λομβαρδίας στην Ιταλία, όπου οι μεγάλες βιομηχανίες και άλλες, ακόμα και μη αναγκαίες παραγωγικές μονάδες, συνέχισαν την λειτουργία τους, όπως και τα μέσα μεταφοράς, ακόμα και όταν ο αριθμός των νεκρών έφτασε σε χιλιάδες.
Η αυστηρότητα των μέτρων φαίνεται ότι υποχωρεί μπροστά στην θέληση των μεγάλων εργοδοτών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις δείχνουν εγκληματική αδιαφορία ακόμα και για στοιχειώδη μέτρα ατομικής προστασίας των εργαζομένων (απόσταση, μάσκες, γάντια, ασφαλής μεταφορά).
Όλα αυτά όταν οι επιχειρήσεις θα καρπωθούν σχεδόν κατ αποκλειστικότητα τις κρατικές δαπάνες για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού, ενώ απαλλάσσονται σε πολλές περιπτώσεις από τις υποχρεώσεις τους, όπως με το 800άρι δηλαδή 533 ευρώ το μήνα που δίνει το κράτος αντί μισθού.
Η περίπτωση του θανάτου του 52χρονου εργάτη δημιουργεί ερωτήματα για τις συνθήκες λειτουργίας της συγκεκριμένης επιχείρησης και για τα μέτρα που είχε λάβει πριν από την εκδήλωση κρουσμάτων και κυρίως μετά από αυτά. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας φέρει ευθύνη για την επίβλεψη αυτών των μέτρων.
Δεν μπορεί η Περιφέρεια να εμφανίζεται μόνο με επικοινωνιακούς όρους για το ζήτημα της Νέας Παραλίας ή του δάσους του Σέιχ Σου. Άραγε η σωματική άσκηση και περίπατος σε μεγάλους δημόσιους χώρους με ασφαλείς αποστάσεις και χωρίς συνωστισμό είναι πιο επικίνδυνη από τον συνωστισμό των εργαζομένων σε κλειστούς εργασιακούς χώρους; Είναι δυνατόν να απαγορεύεται ο περίπατος στην Παραλία σε μια πόλη χωρίς άλλους μεγάλους και ασφαλείς δημόσιους χώρους, άλλα να επιτρέπεται να λειτουργούν εργοστάσια και call centers χωρίς μάλιστα μέτρα προστασίας;

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης:
1) Τι ενημέρωση έχει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας για ότι συνέβη στην επιχείρηση που εργαζόταν ο 52χροος που έχασε τη ζωή του από τον κορονοϊό; Είχε πάρει μέτρα η επιχείρηση μετά το πρώτο κρούσμα σε εργαζόμενό της; Έγινε απολύμανση στη συνέχεια; Παρέχονται μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους; Τελικά είναι απολύτως αναγκαίες οι υπηρεσίες που προσφέρει; Γιατί υπάρχει πέπλο σιωπής γύρω από την επιχείρηση, τη στάση της και τους πιθανούς κινδύνους που απορρέουν;
2) Θα παρέμβει για τα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία στη ΒΙΠΕ Σίνδου και τους εργασιακούς χώρους που εξακολουθούν να λειτουργούν τόσο για ζητήματα της αρμοδιότητάς της όσο και να τα θέσει στην πολιτική ηγεσία προκειμένου για την προστασία της δημόσιας υγείας, πρώτα από των εργαζομένων;
3) Θα αναλάβει ενέργειες ως Περιφέρεια προκειμένου να προχωρήσουν μέτρα προστασίας των εργαζόμενων σε όσες παραγωγικές μονάδες λειτουργούν και συγκεκριμένα:
- διενέργεια ιατρικού ελέγχου διάγνωσης σε όλους τους εργαζόμενους στις παραγωγικές μονάδες που λειτουργούν
-άμεση διακοπή του εργοστασίου σε περίπτωση εκδήλωσης κρούσματος με διασφάλιση των μισθών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων με ευθύνη της κυβέρνησης και των εργοδοτών.
-απολυμάνσεις των εργοστασίων και άλλων εργασιακών χώρων καθώς και των μεταφορικών μέσων  που μεταφέρουν τους εργαζόμενους σε καθημερινή βάση,
-παροχή όλων των απαραίτητων ατομικών μέσων προστασίας με ευθύνη των εργοδοτών.
Ο περιφερειακός σύμβουλος
Αγαπητός Θανάσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου