Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

"My Market”: Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;


Χαμογέλα ρε, τι σου ζητάνε;

Σε άλλες εποχές, ήδη θα είχε γίνει απεργία στα μαγαζιά της αλυσίδας σούπερ Μάρκετ “My Market”, μετά την άθλια ενέργεια της εργοδοσίας.  Σήμερα έστω, γίνεται μεγάλη συζήτηση στην κοινωνία τόσο διαδικτυακή, όσο και σε δια-προσωπικό ή συλλογικό επίπεδο.
Μιλάμε για την παρακάτω απίστευτη επιστολή της Διευθύντριας Καταστημάτων προς τους εργαζόμενους  της εν λόγω εταιρείας με την οποία καλούνται, να χαμογελάνε και να προωθούν με ζήλο τα προϊόντα της εταιρείας. Μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι η υπεύθυνη απολύθηκε. Είτε την απέλυσαν είτε όχι, η ουσία της βαρβαρότητας, παραμένει.
Και κερατάς και δαρμένος λέει μια σοφή φράση. Εκεί που μας χρωστάνε, μας παίρνουν και το βόδι λέει μια άλλη. Το κεφάλαιο ελληνικό και ξένο, είναι αχόρταγο. Τα θέλει όλα δικά του. Η κοινωνία που οραματίζονται οι πολιτικοί εκφραστές του κυβερνώντες και «αντιπολιτευόμενοι», μπλε, πράσινοι, μαύροι και ροζ είναι η απόλυτα κανιβαλική απάνθρωπη. Και το μοντέλο εργαζόμενου που προάγουν, είναι ο σκλάβος της hi tec εποχής. Με μισθούς πείνας, με ωράρια λάστιχα, με ελαστική-προσωρινή εργασία, σε διαρκή διαθεσιμότητα, συνέχεια στην ανασφάλεια και από  πάνω με τρομοκρατία, παρακολούθηση και υποχρεωτική εκδήλωση «ευχαρίστησης».
Και εμείς; Εμείς οι εργαζόμενοι πως απαντάμε είτε ως εργαζόμενοι είτε ως «καταναλωτές»; Ξεχνάμε ότι πριν από όλα είμαστε οι «από κάτω»; Ξεχνάμε ότι εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι είμαστε μαζί απέναντι σε οικονομική ολιγαρχία, τις πολιτικές δυνάμεις που την υπηρετούν και την πολιτική τους ; Μέχρι στιγμής κυριαρχεί η μοιρολατρία, η απογοήτευση και ο ατομικός δρόμος. Κατανοητά όλα αυτά, δεν έπεσαν από τον ουρανό, αλλά αν συνεχίσουν να κυριαρχούν, θα εμπεδώνεται το κανιβαλικό μοντέλο του εργαζόμενου/σκλάβου.
Για αυτό λοιπόν ρωτάμε: Μήπως ήρθε η ώρα να κάνουμε πέρα την απογοήτευση, τον ατομικό δρόμο και την μοιρολατρία; Μήπως ήρθε η ώρα να οργανωθούμε σε σωματεία, να πάρουμε την υπόθεση του ταξικού προσανατολισμού τους στα χέρια μας, να μιλάμε και να αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες μας; Μήπως ήρθε η ώρα να (ξε)σηκωθούμε αναλογιζόμενοι ότι πριν απόλα είμαστε εργαζόμενοι και όχι πελάτες, αντιδρώντας από κοινού απέναντι σε κάθε εταιρεία η οποία παίρνει αυτές τις κανιβαλικές αποφάσεις και κάθε κυβέρνηση που τις προωθεί ως πολιτική της;

Δύναμη Ανατροπής-Αντικαπιταλιστική Κίνηση στο Δ. Θεσ/νίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου