Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Η αντιλαϊκή πολιτική καίει τα δάση, καταστρέφει τις ζωές μας. Ο λαός σώζει τον λαό Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους της Εύβοιας

Η Δύναμη Ανατροπής στηρίζει την κοινή πρωτοβουλία αλληλεγγύης

 Η αντιλαϊκή πολιτική καίει τα δάση, καταστρέφει τις ζωές μας. Ο λαός σώζει τον λαό

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους της Εύβοιας

Κοινή ανακοίνωση

  • Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά
  • Ανυπακοή στις γειτονιές Αμπελοκήπων Μενεμένης
  • Δύναμη Ανατροπής – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στο Δήμο Θεσσαλονίκης
  • Μέτωπο Ρήξης και Ανατροπής Θέρμης

Οι συνθήκες καύσωνα αξιοποιούνται από συμφέροντα. Οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι με πιο πρόσφατο αυτόν του Χατζηδάκη επιτρέπουν τη λεηλασία του δάσους από την οικοπεδοποίηση, τα τουριστικά και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πιο πρόσφατα τη δήθεν"πράσινη" φάμπρικα με τις ανεμογεννήτριες.


Οι καταστροφικές πυρκαγιές σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μάνη, Γορτυνία, Κιλκίς, Χαλκιδική, χωριά της Θεσσαλονίκης και πολλά άλλα μέρη της χώρας έχουν αιτίες που συνδέονται με πολιτικές επιλογές και την "ανάπτυξη" που για χάρη του κέρδους καταστρέφει ανθρώπους και περιβάλλον.

Οι συνθήκες καύσωνα αξιοποιούνται από συμφέροντα. Οι περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι με πιο πρόσφατο αυτόν του Χατζηδάκη επιτρέπουν τη λεηλασία του δάσους από την οικοπεδοποίηση, τα τουριστικά και άλλα επιχειρηματικά συμφέροντα και πιο πρόσφατα τη δήθεν"πράσινη" φάμπρικα με τις ανεμογεννήτριες.

Η πολιτική που τσακίζει τις κοινωνικές δαπάνες και τις υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα του δημοσίου έχει οδηγήσει στην απαξίωση και διάλυση της δασοπυροσβεσης. Η ριζική υποβάθμιση της Δασικής Υπηρεσίας, η εγκατάλειψη της πυροσβεστικής χωρίς εξοπλισμό και προσωπικό. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των μνημονίων και της αντιλαϊκής πολιτικής χρόνων που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ και τα στηρίγματα τους. Η δασοπυρόσβεση αντιμετωπίζεται από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές με εχθρότητα γιατί εμποδίζει την λεηλασία της φύσης. Σε αντίθεση με την αστυνομία και τους εξοπλισμούς που απορροφούν τους πόρους της κοινωνίας με στόχο την ένταση της καταστολής και τα ιμπεριαλιστικά και εθνικιστικά σχέδια πολέμου.

Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειες που επικαλείται η κυβέρνηση, η ΕΕ αλλά και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, είναι στην ουσία κλιματική κρίση που προκαλεί η επιχειρηματική δράση και το αδηφάγο κεφάλαιο.

Για άλλο ένα καλοκαίρι η κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον βρίσκονται στο έλεος όχι απλά μιας φυσικής καταστροφής, αλλά των συνεπειών της κυρίαρχης πολιτικής. Αυτή πρέπει, με την αντίσταση, την αλληλεγγύη και τον αγώνα του λαού πρέπει να ανατραπεί. Για σωθούν ζωές, να σωθούν τα σπίτια και τα δάση. Για να υπάρχει μέλλον.

Σαν άμεσα βήματα:

-Προχωράμε σε πρωτοβουλία συλλογής ειδών πρώτης ανάγκης που μπορούν να παραδίνονται στη Λέσχη Αναιρέσεις, Ζαλίκη 7 (περιοχή παλιού δημαρχείου Θεσσαλονίκης στη Βενιζέλου) καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή 8-9μμ. Τα είδη σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ Εύβοιας που έχει απευθύνει σχετικό κάλεσμα, θα παραδοθούν όπου υπάρχει ανάγκη.

-Στηρίζουμε, συμμετέχουμε και καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία της Θεσσαλονίκης σε εθελοντικές ομάδες και πρωτοβουλίες αυτοργάνωσης, υπό την καθοδήγηση ειδικών της δασοπυρόσβεσης, για την προστασία του Σέιχ-Σου, των άλλων περιαστικών δασών και των γύρω οικισμών.

Οργανωνόμαστε και συντονιζόμαστε σε αγώνα διεκδίκησης  παλεύοντας για:

  • Πλήρη και άμεση αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και των καταστροφών σε αγροτική και ζωϊκή παραγωγή. Άμεση ενίσχυση από το κράτος για όσο διαρκούν οι συνέπειες των καταστροφών.
  • Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών, με αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για έργα δασοπροστασίας-πυροπροστασίας. Ενιαίος Φορέας Δασοπυρόσβεσης-Δασοπροστασίας με έμφαση στην πρόληψη.
  • Άμεσα μέτρα αναδιοργάνωσης της δασοπροστασίας-πυροπροστασίας. Η πυροπροστασία είναι κοινωνικό αγαθό, ούτε σκέψη για ιδιωτικοποίηση. Πέρασμα της δασοπυρόσβεσης σε μια ανασυγκροτημένη και αναβαθμισμένη Δασική Υπηρεσία.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην πυροσβεστική υπηρεσία και στις δασικές υπηρεσίες. Ανανέωση του εξοπλισμού της πυροσβεστικής, ειδικά σε οχήματα.
  • Δαπάνες για την πυροπροστασία και τις κοινωνικές ανάγκες, όχι για τα αιματηρά πλεονάσματα και τους εξοπλισμούς. Να σταματήσει το τσεκούρωμα στις δαπάνες για τη δασοπροστασία-πυροπροστασία στο όνομα των μνημονιακών συμφωνιών, της δημοσιονομικής "πειθαρχίας" της ΕΕ
  • Να παρθούν μέτρα για να μην αλλάξει η χρήση γης στις καμένες δασικές περιοχές. Να προστατευθούν από τα επιχειρηματικά και εργολαβικά συμφέροντα - Πρόγραμμα ριζικής αναδάσωσης.

Το κάλεσμα της ΕΛΜΕ Εύβοιας για βοήθεια σε είδη περιλαμβάνει το εξής κατάλογο:

-Φάρμακα για εγκαύματα

-Αλμόρα

-Pulvo

-Octenicept

-Φυσικοί οροί

-Aerolyn

-Βαζελινούχες γάζες

Επίσης η ΕΛΜΕ Εύβοιας ενημερώνει πώς όσα σωματεία, φορείς, συλλογικότητες ή απλοί αλληλέγγυοι πολίτες, επιθυμούν να αποστείλουν χρηματική ενίσχυση μπορούν να καταθέσουν ό,τι ποσό επιθυμούν στον παρακάτω λογαριασμό:

GR5802606770000100102755624

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου